AGRO Jevišovice

Agro Jevišovice chce zvýšit ziskovost investicemi do modernizace dojení

Agro Jevišovice chce zvýšit ziskovost investicemi do modernizace dojení

15.10.2024 12:40

Zemědělskému podniku Agro Jevišovice, který je součástí koncernu Agrofert, se loni zvýšily tržby o 11 milionů korun na 574 milionů korun. Zisk znovu meziročně klesl, a to o jeden milion korun na 16,8 milionu. Firma dostala nižší provozní dotaci, ve druhém pololetí klesly ceny plodin a klesla i průměrná cena mléka, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Jevišovice (Znojemsko) 15. října (ČTK) - I přes pokles zisku hodnotila firma loňský rok jako úspěšný. Hospodaří na 6000 hektarech, na nichž pěstuje komerční plodiny a plodiny pro výrobu krmiv. Hektarové výnosy byly loni uspokojivé. Negativní vliv měly na hospodaření přetrvávající vysoké ceny vstupů. Naopak se podařilo úspěšně prodat část produkce z roku 2022. Mnozí zemědělci po začátku války na Ukrajině zvažovali, v jaký čas produkci prodat s ohledem na vysokou volatilitu cen.

Za velmi dobrý rok firma považovala situaci v živočišné výrobě. Podařilo se zvýšit užitkovost při produkci mléka díky tomu, že se podařilo dojnice umístit do jednoho modernizovaného střediska v Jevišovicích. Několikaleté úsilí o postupnou modernizaci chce podnik co nejdříve dotáhnout do konce a předpokládá, že se užitkovost bude ještě zvyšovat. Cena mléka ovšem loni meziročně klesla v průměru o 0,63 koruny na litr. Podnik také chová býky na maso. Tržby z rostlinné i živočišné výroby se loni i předloni pohybovaly okolo 150 milionů korun.

Významnou částí byznysu je také výroba krmných směsí a extrudátů především pro hovězí dobytek, pro maloprodej vyrábí krmiva i pro jiné druhy hospodářských zvířat. Tržby z této činnosti loni meziročně rostly o 12 milionů korun na 213 milionů.

Na hospodaření měly vliv i nižší dotace. Zatímco loni firma vykázala přijetí 34,5 milionu, o rok dříve to bylo o osm milionů více.

Počet zaměstnanců se loni nezměnil, pro podnik jich pracovalo 127.